Elke dag douchen of baden is niet goed voor je huid. Het is een gewoonte die erin gesleten is. We doen het niet omdat de huid er nu naar verlangt. De meeste mensen denken dat het onhygiënisch is om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden aan om hoogstens elke twee á drie dagen te douchen. Dat is beter voor het evenwicht van de huid.
In onze drukke levensstijl kan een verkwikkende douche ons het gevoel geven dat we even kunnen ontsnappen aan de chaos van de dag. Douchen is al lang een integraal onderdeel van ons dagelijks leven, niet alleen voor hygiënische doeleinden, maar ook als een sociaal geaccepteerde norm. Echter, de overtuiging dat niet douchen niet hygiënisch is, is niet gebaseerd op feiten.
De huid bevat een goed op elkaar ingespeelde drie-eenheid die bestaat uit eiwitten, vetten uit de huidcellen en de talgklieren en het microbioom. Het microbioom is een verzameling van bacteriën die op de huid woont. Deze drie-eenheid is dag en nacht in touw om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ze houden schadelijke stoffen buiten, en vocht en zouten binnen.
Daarnaast heeft de huid een lage zuurgraad. De zuurgraad van de huid houdt samen met het microbioom de invasie en groei van schadelijke micro-organismen tegen.
Warm water en zeep spoelen het vet en de bacteriën van het microbioom van de huid af. Hierdoor droogt de huid uit en ontstaan er barstjes in de huid. Daarnaast wordt de zuurgraad van de huid verstoord. Hierdoor krijgen de schadelijke bacteriën de kans om te groeien en infecties te veroorzaken.
Door te warm te douchen gaan ook de bloedvaten uitzetten. Dit leidt tot extra waterverlies door verdamping uit de huid, waardoor de huid nog extra uitdroogt.
Hoe vaak je het beste douchte, is afhankelijk van je beroep en dagelijkse bezigheden. Douchen is vooral belangrijk wanneer er zichtbaar vuil op het lichaam is, na bijvoorbeeld contact met chemische middelen, stoffen waar mensen allergisch voor kunnen zijn zoals pollen of een huisdier, of na veel zweten. Als je bijvoorbeeld vaak sport, dan wil je het plakkerig zweet afwassen. Zweert voert namelijk afvalproducten af die voor irritatie kunnen zorgen als ze op de huid blijven zitten. Vaak is even afdouchen dan al voldoende, en dat zou niet langer moeten duren dan tien minuten.
Dat neemt niet weg dat vaak je handen moet wassen, zeker na elk toiletgebruik en na contact met vuil. Daarnaast is het nuttig om bepaalde lichaamsdelen dagelijks te wassen. Het gaat dan over de oksels, de billen en de geslachtsdelen. Dit om vuil te verwijderen en om een geur te voorkomen. Maar elke dag je hele lichaam wassen maakt je niet per se schoner.
Door een huidvriendelijk doucheadvies trekt de huid minder en vertoont die minder barstjes. Een huidvriendelijk doucheadvies bestaat uit niet te lang en niet te warm en met weinig zeep te douchen. Dit is om de drie-eenheid van de huid niet te verstoren, de zuurgraad intact te houden en de verdamping uit de huid te verminderen.
Iets onder de gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 graden is het beste als je echt warm wilt douchen, maar een lauwwarme temperatuur heeft de voorkeur. Met zeep moet je oppassen, zeep kan namelijk agressief zijn voor de huid. Er zijn diverse zepen op de markt die meer tegen de zuurtegraad van de huid aanzitten en die de huid minder agressief ontvetten. Met deze adviezen valt meer te winnen dan met het smeren met dure crèmes.
Daarnaast gaat het welzijn van de huid ook gepaard met het welzijn van de planeet en de portemonnee. Weinig, kort en lauw douchen is duurzaam.
Waarom douchen we dan zo vaak, als het voor je huid niet nodig is?
In veel samenlevingen wordt dagelijks douchen beschouwd als een teken van goede persoonlijke verzorging. Sociale druk en culturele normen hebben een sterke invloed op hoe we denken over hygiëne, waardoor het idee is ontstaan dat niet douchen als onhygiënisch wordt beschouwd. Het niet douchen kan resulteren in een opeenhoping van lichaamsgeuren, wat door velen automatisch wordt geassocieerd met gebrek aan hygiëne. Echter, geur is niet per definitie een indicatie van vuilheid, maar eerder van natuurlijke lichaamsprocessen.
Daarnaast heeft de schoonheidsindustrie ertoe bijgedragen dat we denken dat dagelijkse douches essentieel zijn voor een gezonde en mooie huid. En tot slot leeft de misvatting dat hoe vaker we douchen, hoe schoner we zijn. In werkelijkheid draait hygiëne om effectieve reiniging, niet om de frequentie van het douchen. Een gerichte en grondige reiniging kan net zo effectief zijn als dagelijks douchen.
Geef een reactie