Scabiës (schurft) is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door een parasiet. Scabiës geeft klachten van jeuk en huiduitslag en is te behandelen met een medicinale crème of met tabletten.
Nederland zit midden in een scabiës piek. Het aantal scabiës gevallen is al jaren aan het oplopen, vooral onder jongeren, in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar.
In principe kan iedereen scabiës krijgen. Scabiës is overdraagbaar via direct huidcontact met iemand met een infectie of via het dragen van de kleding van iemand met een scabiës infectie of door te slapen op lakens die niet verschoond zijn. De behandeling van scabiës bestaat uit drie pijlers: smeren met crème (eventueel aangevuld met het slikken van tabletten), het grondig uitvoeren van de hygiëne maatregelen en het mee behandelen van de contactpersonen na grondig bron- en contactonderzoek.
Omdat bij de behandeling veel mis kan gaan maakte het RIVM een actieplan met een duidelijk stappenplan.
In deze e-learning beschrijf ik de scabiësmijt, de besmettingsroute, de diagnose en de complexiteit van de behandeling.
Ik participeer met de GGD mee in een onderzoek naar de verspreiding van de verschillende varianten van scabiës in Nederland.
Er is geen accreditatie aangevraagd.
Cursus Inhoud
- Video over scabiës (84 minuten)
- De hand-out van de presentatie
- Een e-boek over scabiës
- Folders van het RIVM over scabiës
- Derm@te-Logische zakboekkaartje over d scabiës
- Na het slagen van de toets ontvang je een certificaat
- Wil je voor ons de enquête invullen en een review nalaten?
Docent:
A.F.S. Galimont-Collen, dermatoloog, lid van de domeingroep dermatotherapie van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venerologie (NVDV) en lid van de domeingroep Eczeem & Allergie van NVDV. Zij zet zich in om de juiste medische informatie te delen en zo verspreiding van desinformatie door partijen met veelal een commercieel belang te doorbreken.
Zij is lid van de European Nails Society, een internationale groep van nagelexperts.
Meer informatie over de huid vind je op de website: Online Dermatologie.
Wil je meer weten over mijn medische en wetenschappelijke achtergrond: kijk op mijn LinkedIn profiel.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in de dermatologie? Werk je dagelijks met patiënten/cliënten met huid-, haar- en nagelproblemen? Dan kan je de Facebook Pagina Online Dermatologie volgen.
Werk je in een huid-, haar- of nagelverzorgingsberoep of in de zorg en wil je op de hoogte blijven, sluit je dan aan bij de leden van de besloten Facebook groep