1.9 Emolliens Copy

Mensen met atopisch eczeem hebben een andere vetsamenstelling van de huid waardoor de huid droger is. Een droge huid geeft meer jeuk en is gevoeliger voor prikkels van buitenaf. Het aanbrengen van een beschermlaag door het aanbrengen van een vettende crème vult het vet in de huid weer aan. Hierdoor wordt het vocht in de huid behouden en droogt de huid niet uit. De huidbarrière herstelt waardoor de huid minder gevoelig is voor prikkels.

Vettende crèmes moeten zowel in de actieve fase als in de rustige fase van het eczeem gebruikt worden. In een actieve fase worden ze gebruikt om bij te zalven. In de rustige fase houdt de vettende crème de huid soepel en de beschermende laag intact. Daardoor heeft eczeem minder kans om weer actief te worden en jeukt de huid minder.

Vettende crèmes bestaan in verschillende verhoudingen van water en olie.

Een zalf is vetter dan een crème. Hoe vetter de zalf, hoe beter de werking omdat het water beter in de huid vastgehouden wordt. Een lotion bevat veel water en kan de huid juist uitdrogen. Dit is dus niet geschikt voor mensen met eczeem.

Een voorkeur voor een vettende crème is persoonlijk en het is belangrijk dat een vettende crème prettig smeert en aanvoelt. Bepaalde omstandigheden zoals seizoenen, sporten en koorts kunnen de voorkeur voor een vettende crème beïnvloeden. Soms moeten er verschillende soorten vettende crèmes geprobeerd worden. Er zijn zowel vergoede als niet-vergoede vettende crèmes voor de behandeling van eczeem.

Bij een nattend eczeem heeft het gebruik van een waterhoudende crème de voorkeur. Bij een droog en schilferend eczeem heeft een zalf de voorkeur. Hoe droger de huid, hoe vetter de zalf die moet gebruikt worden.