
A. Algemene informatie
Deze live-webinar voor hand- en voetzorg verleners gaat over de huid- en nagelafwijkingen veroorzaakt door schimmelinfecties. De Webinar duurt 3 uur en accreditatie is aangevraagd bij ProCert
Het aantal deelnemers is maximaal 50 en de kostprijs is 24.95 euro
In jouw account vind je het e-book, de protocollen, de zakboekkaartjes, folders, de verwijzing naar de NHG-standaard en de hand-out van de presentatie.
Bij dit live-webinar is er een mogelijkheid om eigen casuïstiek in te sturen en te bespreken. Leerdoelen zijn hierbij: reflectie op het eigen handelen, leren van elkaar en implementeren van het geleerde in de praktijk.
Je kan je vrijblijvend op de wachtlijst zetten.
B. Omschrijving
Schimmelinfecties van de nagels en de huid van de voeten komen vaak voor. Het herkennen van een schimmelinfectie en het kunnen onderscheiden van andere huid- en nagelziekten is een waardevolle aanvulling voor de dagelijkse praktijk.
De diagnostiek en de behandeling van schimmelinfecties behoren tot de werkzaamheden van de huisarts. Huisartsen zijn de hoofdbehandelaar en zij hebben het overzicht van de medische voorgeschiedenis en het medicatiegebruik van hun patiënten. Zij zullen niet altijd een huid- en nagelafwijking onderzoeken op schimmelinfecties en behandelen. Ik leg de mogelijke redenen hiervan uit.
Voor de behandeling van een schimmelinfectie van de huid is er een groot assortiment poeders, lotions, crèmes en zalven. De mogelijke behandelingen voor een schimmelnagel zijn veel beperkter. Over het algemeen is een behandeling met medicijnen en/of het verwijderen van de schimmelinfectie in de nagelplaat nodig. De gangbare zelfzorgproducten helpen in de regel niet om een schimmelinfectie in de nagel te verhelpen.
Er zijn diverse zelftesten in de markt en er zijn ook mogelijkheden om materiaal naar laboratoria op te sturen. Ik bespreek het standpunt van de huisartsen over zelftesten en ik leg de huidige wet- en regelgeving over testen en zelfzorgmedicatie uit.
Ik help je om een gedegen behandelplan volgens de huidige richtlijnen op te stellen. Een stappenplan helpt je om te beslissen wanneer je een cliënt moet verwijzen naar de huisarts. Aan de hand van een stoplichtenkaart leer je te beoordelen of de ingezette behandeling effectief is. De richtlijnen om materiaal correct voor onderzoek af te nemen worden gedeeld. Een folder met informatie over de aandoening, over medicatie en over preventieve maatregelen en een voorbeeld verwijsbrief naar de huisarts worden als ondersteuning voor de dagelijkse praktijk aangereikt. Ik geef je handvatten hoe je een samenwerking met de huisarts kan opzetten.
Bij dit live-webinar is er een mogelijkheid om eigen casuïstiek in te sturen en te bespreken. Leerdoelen zijn hierbij: reflectie op het eigen handelen, leren van elkaar en implementeren van het geleerde in de praktijk.
Deze activiteit is vernieuwend omdat het volledige pakket aangeboden wordt, vanaf het vermoeden van de schimmelinfectie, het afnemen materiaal, het zorgplan maken, de cliënt informeren en adviseren, verwijzen naar andere zorgdisciplines, het op zoek gaan naar mogelijke oorzaken zoals verkeerd schoeisel tot het plaatsen van een nagelprothese en behandelingen met frezen.
In jouw account zijn de relevante documenten zoals het e-book, de protocollen, de zakboekkaartjes, folders, de verwijzing naar de NHG-standaard en de hand-out van de presentatie beschikbaar.
Tijdens de pauze kan je met elkaar informeel virtueel koffie drinken in breakout rooms.
De live-webinar is een uur voor de start klaar om in te loggen. Olivier zal de je bij binnenkomst verwelkomen en zal je bij problemen helpen.
Aan het einde van het Webinar worden toetsvragen gesteld. Hiermee kunnen we jouw deelname bevestigen en de accreditatie punten bij ProCert bijschrijven.
De live-webinar wordt afgerond met een evaluatie.
C. Inhoud van de Webinar
1. Anatomie van de huid en de nagels en de leer van de schimmels (15 min)
- Wat is een schimmel en wat is een gist?
- Hoe overleven zij in de huid en de nagels en onttrekken zij zich aan het afweermechanisme?
- Welke verwekkers kunnen huidafwijkingen veroorzaken?
- Welke verwekkers kunnen nagelafwijkingen veroorzaken?
2. klinische beelden van een schimmelinfectie van de huid van de voeten (30 min)
- In dit deel wordt ook het klinisch beeld van een infectie van de huid van de voeten besproken, hoe herkent men een schimmelinfectie, wat zijn de klachten en komen er elders op het lichaam ook huidafwijkingen voor?
- Hoe onderscheid je een infectie van de huid en de nagels van andere ziekten?
- De opgedane kennis tijdens de voorbereiding met het e-book wordt herhaald en getoetst aan de hand van zakkaarten waarop een stroomschema voor de anamnese, het klinisch beeld en de differentiaal diagnose visueel beschreven zijn.
3. klinische beelden van een schimmelinfectie van de nagels van de voeten (30 min)
- In dit deel wordt ook het klinisch beeld van een infectie van de nagels van de voeten besproken, hoe herkent men een schimmelinfectie, wat zijn de klachten en komen er elders op het lichaam ook huidafwijkingen voor?
- Hoe onderscheid je een infectie van de nagel van andere nagelaandoeningen.
- De opgedane kennis tijdens de voorbereiding met het e-book wordt herhaald en getoetst aan de hand van zakkaarten waarop een stroomschema voor de anamnese, het klinisch beeld en de differentiaal diagnose visueel beschreven is.
4. aanvullende onderzoeken (30 min)
- Hoe neem je correct een nagel- of huidmonster voor diagnostiek af?.
- Wat zijn de aanvullende onderzoeken?
5. behandeling (30 min)
- Welk assortiment is er beschikbaar, wat is de werking en wat zijn de potentiële bijwerkingen, wat is een prijsindicatie, wat is een goede keuze?
- Zijn er contra-indicaties, wat mag tijdens zwangerschap, borstvoeding, medicatiegebruik en kan alles bij kinderen?
- Ook de aanvullende maatregelen en preventieve maatregelen worden besproken.
- Adviezen, indicaties en contra-indicaties voor nagelprothese.
- Adviezen, indicaties en contra-indicaties voor behandeling met frezen.
- Wat zegt de literatuur of laser, lichttherapie en alternatieve behandelingen?
6 communicatie (15 min)
- Communicatie richting cliënt en andere zorgverleners.
- Schimmels en hygiëne: hoe voorkom je besmetting, hoe bescherm je jezelf als je aan het werk bent en hoe voorkom je kruisbesmetting?
- Hoe communiceer je naar je cliënt op het moment dat je een schimmelbesmetting ontdekt hebt?
- Hoe herbesmetting te voorkomen is?
- Hoe communiceer je op een veilige manier naar andere zorgverleners?
- Als laatste komt de communicatie en de verwijzing naar de huisarts aan bod. Welke gegevens bevatten een professionele verwijsbrief?
7. casuïstiek (30 min)
Veel leerplezier
De reacties die wij hebben ontvangen zijn heel erg positief. Tenslotte, ook wat betreft het aantal voorinschrijvingen kunnen we best trots zijn. Alvast bedankt voor de belangstelling en vooral véél leerplezier!
Annemie en Olivier