Cursussen/webinars worden altijd door een échte dermatoloog gegeven

In deze webinar wordt het volledige pakket aangeboden, vanaf het vermoeden van de schimmelinfectie, het afnemen van materiaal, het zorgplan maken, de cliënt informeren en adviseren, verwijzen naar andere zorgdisciplines, het op zoek gaan naar mogelijke oorzaken zoals verkeerd schoeisel tot het plaatsen van een nagelprothese en behandelingen met frezen.
Ook wordt al het benodigde materiaal zoals protocollen, zakboekkaartjes, de video en de handout van de presentatie toegevoegd aan jouw account (inbegrepen).
De webinar duurt 3,5 uur (exclusief pauzes). Er is ook een een toets en een certificaat. De webinar wordt geaccrediteerd door ProCert en BVV.

De webinar duurt ongeveer drie en een half uur. Dit is exclusief pauzes en de lengte van deze pauzes is variabel (max. 5 uur alles bij mekaar). Na het behalen van de toets kunnen accreditatie punten bijgeschreven worden voor de beroepsgroepen waar dit relevant voor is.
Accreditaties:
- ProCert: Schimmelinfecties van de huid en de nagels (ID 446794): Omgevingsbewust handelen: 1 punt; Voetzorg, Overige voetzorg: 2 punten
- BVV: 10 punten (het certificaat geldt als bewijs van inschrijving en moet kunnen worden voorgelegd aan de BVV)

Omschrijving
Webinar schimmelinfecties
1. Inleiding
Schimmelinfecties van de nagels en de huid van de voeten komen vaak voor. Het herkennen van een schimmelinfectie en het kunnen onderscheiden van andere huid- en nagelziekten is een waardevolle aanvulling voor de dagelijkse praktijk.
Voor de behandeling van een schimmelinfectie van de huid is er een groot assortiment poeders, lotions, crèmes en zalven. De mogelijke behandelingen voor een schimmelnagel zijn veel beperkter. Ik help je om een gedegen behandelplan volgens de huidige richtlijnen op te stellen. Ik geef je handvatten hoe je een samenwerking met de huisarts kan opzetten.
Deze activiteit is vernieuwend omdat het volledige pakket aangeboden wordt, vanaf het vermoeden van de schimmelinfectie, het afnemen van materiaal, het zorgplan maken, de cliënt informeren en adviseren, verwijzen naar andere zorgdisciplines, het op zoek gaan naar mogelijke oorzaken zoals verkeerd schoeisel tot het plaatsen van een nagelprothese en behandelingen met frezen.
Bij dit Webinar is er een mogelijkheid om eigen casuïstiek in te sturen en te bespreken.
In het informatiepakket dat bij deze webinar is inbegrepen zijn de relevante documenten zoals de protocollen, de zakboekkaartjes, folders, de verwijzing naar de NHG-standaard en de hand-out van de presentatie beschikbaar. Totaal vernieuwend is ook dat de video van de presentatie beschikbaar is zodat je altijd achteraf nog delen terug kan kijken.
Tijdens de pauze kan je met elkaar informeel virtueel koffie drinken in breakout rooms. Aan het einde van het Webinar worden toetsvragen gesteld. Hiermee kunnen we jouw deelname bevestigen en de accreditatie punten bij ProCert bijschrijven.
De webinar wordt afgerond met een evaluatie.
2. Accreditatie punten
- Accreditatiebureau Kwaliteitsregister voor Pedicures (ProCert)
Schimmelinfecties van de huid en de nagels (ID 446794) 8-11-2024: Omgevingsbewust handelen: 1 punt; Voetzorg, Overige voetzorg: 2 punten
- BVV: 10 punten (het certificaat geldt als bewijs van inschrijving en moet kunnen worden voorgelegd aan de BVV)
3. Onderdelen
Onderdeel 1: Anatomie van de huid en de nagels en de leer van de schimmels (15 min)
- Wat is een schimmel en wat is een gist?
- Hoe overleven zij in de huid en de nagels en onttrekken zij zich aan het afweermechanisme?
- Welke verwekkers kunnen huidafwijkingen veroorzaken?
- Welke verwekkers kunnen nagelafwijkingen veroorzaken?
Onderdeel 2: klinische beelden van een schimmelinfectie van de huid van de voeten (30 min)
- In dit deel wordt ook het klinisch beeld van een infectie van de huid van de voeten besproken, hoe herkent men een schimmelinfectie, wat zijn de klachten en komen er elders op het lichaam ook huidafwijkingen voor?
- Hoe onderscheid je een infectie van de huid en de nagels van andere ziekten?
- De opgedane kennis wordt getoetst aan de hand van zakkaarten waarop een stroomschema voor de anamnese, het klinisch beeld en de differentiaal diagnose visueel beschreven zijn.
Onderdeel 3: klinische beelden van een schimmelinfectie van de nagels van de voeten (30 min)
- In dit deel wordt ook het klinisch beeld van een infectie van de nagels van de voeten besproken, hoe herkent men een schimmelinfectie, wat zijn de klachten en komen er elders op het lichaam ook huidafwijkingen voor?
- Hoe onderscheid je een infectie van de nagel van andere nagelaandoeningen.
- De opgedane kennis tijdens de voorbereiding met het e-book wordt herhaald en getoetst aan de hand van zakkaarten waarop een stroomschema voor de anamnese, het klinisch beeld en de differentiaal diagnose visueel beschreven is.
Onderdeel 4: aanvullende onderzoeken (30 min)
- Hoe neem je correct een nagel- of huidmonster voor diagnostiek af?.
- Wat zijn de aanvullende onderzoeken?
Onderdeel 5: behandeling (30 min)
- Welk assortiment is er beschikbaar, wat is de werking en wat zijn de potentiële bijwerkingen, wat is een prijsindicatie, wat is een goede keuze?
- Zijn er contra-indicaties, wat mag tijdens zwangerschap, borstvoeding, medicatiegebruik en kan alles bij kinderen?
- Ook de aanvullende maatregelen en preventieve maatregelen worden besproken.
- Adviezen, indicaties en contra-indicaties voor nagelprothese
- Adviezen, indicaties en contra-indicaties voor behandeling met frezen
- Wat zegt de literatuur of laser, lichttherapie en alternatieve behandelingen?
Onderdeel 6: communicatie (15 min)
- Communicatie richting cliënt en andere zorgverleners.
- Schimmels en hygiëne: hoe voorkom je besmetting, hoe bescherm je jezelf als je aan het werk bent en hoe voorkom je kruisbesmetting?
- Hoe communiceer je naar je cliënt op het moment dat je een schimmelbesmetting ontdekt hebt?
- Hoe herbesmetting te voorkomen is?
- Hoe communiceer je op een veilige manier naar andere zorgverleners?
- Als laatste komt de communicatie en de verwijzing naar de huisarts aan bod. Welke gegevens bevatten een professionele verwijsbrief?
Onderdeel 7: casuïstiek (30 min)
Onderdeel 8: opzetten communicatie met de huisarts (30 min)
- Communicatie tussen cliënten en zorgverleners en zorgverleners onderling is gebonden aan wet- en regelgeving. De overheid heeft voor de beroepsuitoefening in de zorg een aantal wetten geformuleerd.
- Daarnaast is er ook de privacywetgeving. De wetten komen op de eerste plaats en mogen niet door andere richtlijnen worden tegengesproken. Een aantal van deze wetten geeft expliciet de ruimte aan beroepen en branches om nadere richtlijnen zelf in te vullen.
- De mogelijkheden om met andere zorgverleners te communiceren wordt besproken.
- Daarnaast komt ook het medisch taalgebruik om huid- en nagelafwijkingen te bespreken aan bod.
1. Doelstellingen
Schimmelinfecties van de nagels en de huid van de voeten komen vaak voor. De diagnostiek en de behandeling van schimmelinfecties behoren tot de werkzaamheden van de huisarts. Huisartsen zijn de hoofdbehandelaar en zij hebben het overzicht van de medische voorgeschiedenis en het medicatiegebruik van hun patiënten. Zij zullen niet altijd een huid- en nagelafwijking onderzoeken op schimmelinfecties en behandelen. Ik leg de mogelijke redenen hiervan uit.
Er zijn diverse zelftesten in de markt en er zijn ook mogelijkheden om materiaal naar laboratoria op te sturen. Ik bespreek het standpunt van de huisartsen over zelftesten en ik leg de huidige wet- en regelgeving over testen en zelfzorgmedicatie uit.
Het herkennen van een schimmelinfectie en het kunnen onderscheiden van andere huid- en nagelziekten is een waardevolle aanvulling voor de dagelijkse praktijk.
Voor de behandeling van een schimmelinfectie van de huid is er een groot assortiment poeders, lotions, crèmes en zalven. De mogelijke behandelingen voor een schimmelnagel zijn veel beperkter. Over het algemeen is een behandeling met medicijnen en/of het verwijderen van de schimmelinfectie in de nagelplaat nodig. De gangbare zelfzorgproducten helpen in de regel niet om een schimmelinfectie in de nagel te verhelpen.
Ik help je om een gedegen behandelplan volgens de huidige richtlijnen op te stellen. Een stappenplan helpt je om te beslissen wanneer je een cliënt moet verwijzen naar de huisarts. Aan de hand van een stoplichtenkaart leer je te beoordelen of de ingezette behandeling effectief is. De richtlijnen om materiaal correct voor onderzoek af te nemen worden gedeeld. Een folder met informatie over de aandoening, over medicatie en over preventieve maatregelen en een voorbeeld verwijsbrief naar de huisarts worden als ondersteuning voor de dagelijkse praktijk aangereikt. Ik geef je handvatten hoe je een samenwerking met de huisarts kan opzetten.
Bij dit Webinar is er een mogelijkheid om eigen casuïstiek in te sturen en te bespreken. Leerdoelen zijn hierbij: reflectie op het eigen handelen, leren van elkaar en implementeren van het geleerde in de praktijk.
Deze activiteit is vernieuwend omdat het volledige pakket aangeboden wordt, vanaf het vermoeden van de schimmelinfectie, het afnemen van materiaal, het zorgplan maken, de cliënt informeren en adviseren, verwijzen naar andere zorgdisciplines, het op zoek gaan naar mogelijke oorzaken zoals verkeerd schoeisel tot het plaatsen van een nagelprothese en behandelingen met frezen.
2. Leerdoelen
- Voetzorgverleners weten wat een schimmel en een gist is
- Voetzorgverleners weten welke cliënten een vergroot risico lopen op een mycose besmetting
- Voetzorgverleners weten wat een voetschimmel is, welke soorten er zijn, hoe zij overleven in de huid en hoe zij zich onttrekken aan het afweermechanisme
- Voetzorgverleners kunnen een voetschimmel onderscheiden van andere huidziektes zoals psoriasis en eczeem
- Voetzorgverleners kunnen onderzoeksmateriaal afnemen voor het onderzoeken van schimmelinfecties
- Voetzorgverleners kunnen een gedegen behandelplan maken volgens de huidige richtlijnen voor de behandeling van voetschimmels
- Voetzorgverleners weten welk assortiment er tegen schimmelinfecties van de voet er beschikbaar is, wat de werking is en de potentiële bijwerkingen zijn, wat een prijsindicatie is en wat een goede keuze is
- Voetzorgverleners weten welke contra indicaties er zijn tijdens zwangerschap, borstvoeding, medicatie gebruik en bij kinderen
- Voetzorgverleners hebben kennis van de werking van bestaande geneesmiddelen tegen voetschimmels als poeders, lotions, crèmes en zalven
- Voetzorgverleners weten welke aanvullende maatregelen en preventieve maatregelen er getroffen moeten worden bij een voetschimmel
- Voetzorgverleners weten wanneer ze cliënten door moeten sturen naar de huisarts bij een voetschimmel
- Voetzorgverleners kunnen aan de hand van een stoplichtkaart beoordelen of een ingezette behandeling tegen voetschimmels effectief is
- Voetzorgverleners weten welke verwekkers nagelafwijkingen veroorzaken, hoe deze eruit zien en welke klachten deze geven
- Voetzorgverleners kunnen onychomycose (schimmelinfectie) onderscheiden van nagelaandoeningen zoals psoriasis of nagelaantasting door herhaaldelijk trauma
- Voetzorgverleners kunnen onderzoeksmateriaal afnemen voor het onderzoeken van schimmelinfecties van de nagel
- Voetzorgverleners weten hoe er op een veilige manier gecommuniceerd wordt naar andere zorgverleners en kunnen een professionele verwijsbrief maken
- Voetzorgverleners weten hoe ze een nagelprothese aan kunnen brengen
- Voetzorgverleners zijn op de hoogte van de literatuur omtrent frezen van een schimmelnagel
- Voetzorgverleners weten hoe ze de voeten en de schoenen van een cliënt kunnen beoordelen
3. Competentiegebied
Medisch handelen 70%
- De juiste indicatie.
- Kennis van de huidig geldende richtlijnen.
- Kennis van het mechanisme.
- Kennis van de toepasbaarheid van de verschillende behandelingen.
- Kennis van de mogelijke complicaties en de behandeling hiervan.
- Kennis van de mogelijke contra-indicaties.
Communicatie 20%
- Communicatie van wat de mogelijkheden zijn van de behandelingen.
- Uitleg over de te volgen procedure.
- Uitleg over het nazorgtraject en de mogelijke complicaties.
- Zorgt voor een goede verslaglegging, o.a. in de vorm van een adequaat verslag en correspondentie.
- Kennis en wetenschap
- Is op de hoogte van de literatuur
Samenwerking 10%
De webinar is geschikt voor voetzorgverleners, manicures, podotherapeuten, schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten, kappers, medewerkers in de zorg en fysiotherapeuten (vanaf mbo niveau 2).
1. duur
De webinar duurt 3,5 uur (exclusief pauzes). Dit kan varieren afhankelijk van het aantal vragen en de lengte van de pauzes. We streven ernaar om nooit langer dan 5 uur (inclusief vragen en pauzes) door te gaan. Als we bijvoorbeeld om 9.00 uur beginnen met de inleiding dan stoppen we ten laatste om 14.00 uur.
Het programma is variabel en dat is ook nodig voor de kwaliteit van deze scholing. Dank je wel om hier rekening mee te houden in verband met jouw andere activiteiten.
Als je een deel of heel de webinar niet kan volgen wegens omstandigheden dan kan je dezelfde inhoud bekijken op een video in jouw account. Als je de webinar op een andere datum wil volgen moet je een nieuw product aanschaffen.
2. Programma
Tijd | Ochtendprogramma schimmelinfecties 8.45-14.00 uur |
08.45 | Inloggen op de www.huidopleiding.nl en linken met de webinar |
09.00 | Welkom en inleiding |
09.30-09.45 | Onderdeel 1: Anatomie van de huid en de nagels en de leer van de schimmels (15 min) |
09.45-10.15 | Onderdeel 2: klinische beelden van een schimmelinfectie van de huid van de voeten (30 min) |
10.15-10.30 | Pauze (15 min) |
10.30-11.00 | Onderdeel 3: klinische beelden van een schimmelinfectie van de nagels van de voeten (30 min) |
11.00-11.30 | Onderdeel 4:.aanvullende onderzoeken (30 min) |
11.30-11.45 | Pauze (15 min) |
11.45-12.15 | Onderdeel 5: behandeling (30 min) |
12.15-12.30 | Onderdeel 6: communicatie (15 min) |
12.30-13.00 | Pauze (30 min) |
13.00-13-30 | Onderdeel 7: casuïstiek (30 min) |
13.30-14.00 | Onderdeel 8: opzetten communicatie met huisarts |
In jouw account zijn de relevante documenten zoals de protocollen, de zakboekkaartjes, folders, de verwijzing naar de NHG-standaard en de hand-out van de presentatie beschikbaar.
Totaal vernieuwend is ook dat de video van de presentatie beschikbaar is zodat je altijd achteraf nog delen terug kan kijken.
Deze webinar kost slechts 24,95 euro. Voor deze prijs mag je aan de webinar deelnemen en je mag het injformatiemateriaal 365 dagen inkijken en de documenten downloaden. Daarna wordt deze vanzelf afgesloten.
De webinar is opgezet om voetzorgverleners, manicures, podotherapeuten, schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten, kappers, medewerkers in de zorg en fysiotherapeuten te leren de huidafwijkingen te herkennen (signaleren). Zorgverleners kunnen een signaalfunctie hebben als zij voldoende kennis bezitten over deze huidafwijkingen. In deze webinar wordt de kennis en de vaardigheden voor het signaleren van de huidafwijkingen geboden.
Ook tekstschrijvers voor medische websites en vertegenwoordigers van patiënten verenigingen kunnen deze webinar volgen.
Deze webinar kost slechts 24,95 euro. Je mag voor die prijs aan de webinar deelnemen en het informatiepakket 365 dagen inkijken. Daarna wordt deze vanzelf afgesloten. Als je het bijvoorbeeld in mei 2022 afneemt, dan blijft het open tot mei 2023.
Wat is inbegrepen?
- De webinar zelf
- 365 dagen toegang tot de materie
- Dat is de video's, de bijhorende tekst, de downloads, de hand out
- De toets
- Het certificaat
- De accreditatiepunten (indien van toepassing)
Na de webinar (je hebt max. 1 jaar tijd) kan je deelnemen aan een toets. Als je 60% haalt of meer op deze toets, dan kan je een certificaat downloaden. Dat kan via de 'home' pagina van de cursus in jouw account.
Als je in aanmerking komt voor accreditatiepunten via je beroepsgroep, dan kan je het accreditatieformulier invullen. Wij doen vervolgens de rest en na een tijd krijg je de punten op jouw account bij de beroepsvereniging.
Je kan 3 keer herkansen voor de toets.
De deelnemers die accreditatie behalen voor Provoet kunnen het accreditatieformulier invullen na het behalen van het certificaat. De cursisten van BVV kunnen het certificaat bewaren als bewijs van deelname en voor de punten (door deze later te overleggen aan de BVV).
Het duurt maximaal 3 weken (meestal véél sneller) om jouw gegevens te verwerken en de punten bij te schrijven.
Op het einde van de webinar wordt je gevraagd om een enquête in te vullen. Wat vind je van de cursus? Zou je ons en de cursisten die later aan de beurt zijn kunnen helpen door de vragen te beantwoorden. Alvast bedankt! Het beantwoorden van de vragen neemt ongeveer 2 minuten van jouw tijd in beslag. Je kan een of meerdere vragen onbeantwoord laten.
De reacties die wij hebben ontvangen zijn heel erg positief. Ik hoop dat het je kan helpen om voor deze webinar te kiezen. Alvast bedankt voor de belangstelling en vooral véél leerplezier!
Werk je in een huid-, haar- of nagelverzorgingsberoep of in de zorg en wil je op de hoogte blijven, sluit je dan aan bij de leden van de besloten Facebook groep (gratis).
Als iets niet lukt of bij problemen (zoals niet kunnen inloggen/bestellen) kan je contact opnemen met Olivier Galimont.
Dit kan:
- via het contactformulier
- via mail
- via chat op de website
- telefonisch
Dr. Annemie Galimont is een dermatoloog met passie om kennis te delen en zorgverleners te verbinden. Haar grote vraag is hoe we kennis kunnen delen en samenwerking inzetten om de zorg voor patiënten te optimaliseren.
Tijdens haar carrière heeft ze informatie materiaal over een verscheidenheid aan huidaandoeningen en scholingsmateriaal voor verschillende beroepsgroepen gemaakt. Ze is een zeer actief lid van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie. Daarnaast is ze ook lid van de European Academy of Dermatology and Venereology (ADV). Ze is binnen de EADV Task force dermatology for cancer patients projectleider van 2 onderzoeksgroepen. Ze participeert in Nederlandse en internationale expertgroepen om informatie materiaal en richtlijnen voor veilige zorg te maken.
Ze participeert in de beroepsvelden commissie van de opleiding tot huidtherapeut. Ze is ook nauw betrokken bij het opzetten van richtlijnen en de nascholing van huidtherapeuten. Sinds 2022 is zij ook huisartsen opleider en faciliteert zij de perifere stages van de huisartsen in opleiding.
Annemie is een CRKBO geregistreerd docent en heeft de opleiding Teach the clinical teachers gevolgd.
Zij zet haar gedegen kennis en samenwerkingen met de diverse platformen in om je te ondersteunen en te adviseren.
Op de gemaakte video’s en teksten rust auteursrecht. Zonder voorafgaande toestemming mogen deze niet gebruikt, vermenigvuldig of verspreid worden.
Het informatie materiaal, de derm@te-Logische® kaartjes en posters mogen gedownload en geprint worden voor in de eigen praktijk.
Mits voorafgaande toestemming mogen deze materialen, onder voorwaarden van bronvermelding en verwijzing naar de website, ook voor eigen gebruik op de website of in scholingen gebruikt worden.
Al onze scholingen. zijn vrij van sponsoring. De medicijnen die genoemd worden zijn altijd een onderdeel van wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen.
Reclame Code
Als onze scholingen voldoen aan de Reclame Code (Code Publieksreclame voor Geneesmiddelen (CPG 2019), Code Reclame voor Medische Zelfzorg Hulpmiddelen (CMH 2019) en Code Aanprijzing Gezondheidsproducten (CAG)).
Contract tussen de klant en huidopleiding.nl
De cursussen zijn meteen na de bestelling te streamen op onze site. Hiervoor heeft u internet nodig | Na het doornemen van de materie kan u een toets maken en een certificaat downloaden | De prijs is all-in (tenzij anders wordt vermeld op de verkooppagina) en inclusief B.T.W. | Stel uw vragen via chat, mail of Facebook | U kan betalen met Ideal, Bankcontact, Credit Card, Klarna (termijnen) en PayPal. De voorwaarden van deze aanbieders kan u terugvinden op hun websites | De duur van een contract is 365 dagen. Dat begint op het moment van de bestelling. Daarna heeft u geen toegang meer tot de materie. Verlengen is niet mogelijk | U heeft een bedenktijd van 14 dagen, behalve voor digitale producten zonder fysieke drager | Mogelijkheden tot restitutie van gelden zijn beschreven in de algemene voorwaarden | huidopleiding.nl staat ervoor in dat producten en diensten voldoen aan de overeenkomst, het aanbod, de redelijke eisen van deugdelijkheid en de bestaande wetten | Het copyright/eigendomsrecht van de materie van huidopleiding.nl berust bij A.F.S. en O.R.G. Galimont | De algemene voorwaarden van huidopleiding.nl zijn van toepassing op deze aankoop
Wat vonden de deelnemers ervan?
"Zeer aan te raden! Een zeer leerzaam Webinar over schimmels en al wat daar bij komt kijken. dr. Galimont brengt het op zo'n manier, vlot en met een beetje humor zodat de tijd vliegt. Het blijft tot het eind boeiend. Bedankt en tot de volgende."
Brigitte Oude Wolbers
"Zeer leerzaam en duidelijke uitleg. Ik ben een stuk wijzer met het door sturen naar de huisarts."
anneke van der wal
"super duidelijke uitleg. Alles werd duidelijk en rustig uitgelegd, zeer deskundig. Ik heb weer veel geleerd, een echte aanrader!!!"
Mar Reihs
"Aanrader. Zeer interessante webinar. Met veel kennis en passie wordt het gegeven."
Marielle Van De Pol
Kwaliteit, prijs en privacy garantie
De cursussen/webinars worden door een échte expert gegeven. Geen ongewenste verlengingen of kosten achteraf. Log eerst in als je al een account hebt.