Psoriasis en eczeem zijn de bekendste en de meest voorkomende chronische huidziekten. Ongeveer 2 tot 3% van de Nederlandse bevolking heeft last van psoriasis. Dat zijn zo’n 300.000 tot 350.000 mensen. Het is dus zeker geen zeldzame aandoening.
Bij het uitspreken van psoriasis ligt de klemtoon op de eerste i. Het woord psoriasis is afgeleid van het Griekse psore dat ‘schub’ betekent, omdat de schilferende plekken wat aan schubben doen denken.
Op de huid ontstaan dikke rode plekken met witte schubachtige schilfers. Deze plekken kunnen verspreid over het gehele lichaam voorkomen. Vaak komt deze aandoening in de familie voor.
Psoriasis is niet besmettelijk en kan dus niet via contact van de ene op de andere mens worden overgedragen. De oorzaak van psoriasis ligt in het DNA en in een afweerstoornis van de persoon zelf. Het ontstaat niet ten gevolge van bacteriën. Het is dus onmogelijk om via huidschilfers van iemand met psoriasis de ziekte te krijgen of een om infectie op te lopen.
Omdat de huidafwijkingen goed zichtbaar zijn hebben mensen hier last van. Hun kwaliteit van leven kan verlaagd zijn. Psoriasis kan een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. Vooral de reactie van mensen kan een grote impact hebben.