1.13 Constitutioneel eczeem: differentiaal diagnose


1. Beperkt contact met water

Warm water verwijdert het vetlaagje van de huid waardoor de huid uitdroogt. De huid wordt droog, strak, rood en jeukt. Tevens zet warm water de bloedvaten uit waardoor er verdamping ontstaat. Een douche of bad kan niet dagelijks, maar maar 2 à 3 maal per week genomen worden. Het douchen mag maar vijf à tien minuten duren. Tijdens het wassen kan het water tussendoor uitgezet worden. De temperatuur van het water is het best tussen de 32 en 34°C. Een sterke douche straal kan de huid beschadigen.

Na douchen of baden moet de huid drooggedept en meteen ingesmeerd worden met een vettende crème. In de zomer of na sporten is kort afspoelen met lauw water mogelijk. Tijdens schoonmaken, klussen en koken kunnen best rubberen handschoenen met een katoenen binnenlaag gedragen worden.

2. Beperkt contact met ontvettende middelen

Een zeepvervanger gaat het uitdrogende effect van water tegen en irriteert niet. Douche- of badolie laat een olielaagje achter op de huid. De olie moet pas opgebracht worden enkele minuten nadat men in bad of onder de douche gestapt is, anders wordt de huid gelijk afgesloten. Na de douche of het bad mag de olie niet afgespoeld worden. Zowel de huid als het bad en de douche worden glad. Af en toe moeten het bad en de douche met heet water met soda afgespoeld worden.

Na het douchen kan de huid ingespoten worden met een plantenspuit met een dopje olie in het water waarna de huid ingesmeerd kan worden met een vettende crème. Om irritatie van de hoofdhuid te voorkomen is het gebruik van een milde, liefst ongeparfumeerde shampoo aan te bevelen, milde producten met een lage pH waarde (5,5-6,5) zonder kleurstoffen en geurstoffen hebben de voorkeur. Bij een bezoek aan de kapper kan best de eigen shampoo meegenomen worden.

3. Overige adviezen

Een regelmatig en rustig leven kan bijdragen aan een betere conditie van de huid (rust, reinheid, regelmaat). Voldoende slaap, goede voeding, lichaamsbeweging en het vermijden van rokerige ruimtes is van belang.