1.12 Constitutioneel eczeem: aanvullend onderzoek


Dermatocorticosteroïden zijn preparaten die lijken op cortisol dat gemaakt wordt door de bijnierschors. Corticosteroïden worden afgebroken door het lichaam waardoor de werking tijdelijk is. Dermatocorticosteroïden onderdrukken het ontstekingsproces in de huid en hierdoor de verschijnselen van het eczeem.

Dermatocorticosteroïden gaan roodheid, warmtegevoel, zwelling, jeuk en pijn tegen. Ze nemen niet de oorzaak weg, maar kunnen de verschijnselen helpen bestrijden. Het gebruik van dermatocorticosteroïden is niet meer weg te denken uit de behandeling van eczeem. Door het gebruik hiervan is de kwaliteit van leven sterk verbeterd.

Dermatocorticosteroïden zijn er in vier verschillende sterkten. De laagste klasse is de minst sterke en klasse 4 is het sterkst werkende dermatocorticosteroïd.

Dermatocorticosteroïden of hormooncrèmes zijn geneesmiddelen voor de huid die het ontstekingsproces in de huid onderdrukken en daardoor de verschijnselen van het eczeem bestrijden.

Bij een juist gebruik van hormooncrèmes ontstaan er zelden bijwerkingen, zelfs bij langdurig gebruik!

De hormooncrème moet al gebruikt worden bij de eerste tekenen van een actief eczeem (jeuk, blaasjes, roodheid). Hierdoor is het eczeem sneller onder controle en wordt er op de lange termijn minder hormooncrème gebruikt. Het is beter om niet te wachten tot het eczeem ernstig is om met een hormooncrème te starten.

De hormooncrème moet goed aangebracht worden,  niet te dik en niet te dun. De hormooncrème moet na het aanbrengen op de huid goed uitgesmeerd worden. De gebruikte hoeveelheid hormooncrème kan bepaald worden aan de hand van de vingertopeenheid. De vingertopeenheid (VTE) is de hoeveelheid zalf uit een standaard tube die in één lijn uitgeknepen precies op het laatste vingerkootje van de wijsvinger past.

Per leeftijdscategorie is bekend welke klasse hormooncrème en hoeveel gram per week gebruikt mag worden.

De smeerinstructies is te vinden op: https://www.onlinedermatologie.nl/eczeem-2/eczeem-behandelingen/eczeem-dermatocorticosteroiden/. De smeerinstructie is  tevens toegevoegd in de literatuurlijst.