3. Chemotherapie en de huid.


Chemotherapie remt de celdeling. Er zijn verschillende klassen cytostatica. De verschillende klassen cytostatica werken allemaal op hun eigen manier om de deling van de cellen te remmen.

In 2015 waren er 52 soorten cytostatica. Chemotherapie is een waardevolle bijdrage in de behandeling van mensen met kanker. Chemotherapie is nog steeds de meest gebruikte behandeling tegen kanker.

Chemotherapie beschadigt het genetische materiaal van kwaadaardige cellen waardoor deze dood gaan. Het werkt alleen op kankercellen met snelle deling. Daarnaast remt chemotherapie ook de cellen van snel delende weefsels, waardoor er bijwerkingen ontstaan. De meeste bijwerkingen ontstaan in de huid, de slijmvliezen van de mond en het maag-darm kanaal, de haren en de nagels en het beenmerg.

Chemotherapie werkt niet altijd even goed op alle vormen van kanker. Sommige kankersoorten reageren heel goed op chemotherapie en andere vormen reageren niet op chemotherapie.

HoogMiddelLaag
ALLOvarium carcinoomNiet kleincellig
HLMamma carcinoomLongcarcinoom
NHLOsteosarcoomCervixcarcinoom
Testis carcinoomHoofd-hals kankerEndometrium carcinoom
Kleincellig longcarcinoomMultiple myeloomSarcoom
Wilms tumorBlaas carcinoomMaligne melanoom
Hepatocellulair carcinoom
Pancreas carcinoom

Chemotherapie kan op verschillende manieren gebruikt worden:  als curatieve chemotherapie of als palliatieve chemotherapie. Curatieve chemotherapie verlengt het leven door de kanker te vernietigen. Bij palliatieve chemotherapie staat het verzachten en verlichten voorop.

Omdat er verschillende soorten chemotherapie zijn, kunnen er verschillende soorten bijwerkingen op alle organen in het lichaam ontstaan. De bijwerkingen kunnen opgezocht worden in het Farmacotherapeutisch kompas.

De bijwerkingen worden geklasseerd in de Common Terminology Criteria for Adverse Events (CTCAE), mild, matig, ernstig of dodelijk. Je kan hier de classificatie opzoeken

Noot: in 2022 gaat er een nieuwe versie komen!

De dermatologische bijwerkingen zijn het onderwerp van de volgende video’s. De cellen van de huid, de slijmvliezen en de huidaanhangsels (de haren, de nagels, de talgklieren en de zweetklieren) delen snel en zijn dus gevoelig voor bepaalde cytostatica.

Aan de handen en de voeten komen met name de palmoplantaire erythrodysesthesie en de nagelafwijkingen voor.