Schimmelnagels kunnen klachten geven en kunnen cosmetisch heel storend zijn. De NHG-standaard dermatomycose heeft duidelijke handvatten voor de zorg bij de huisartsen. Op dit ogenblik is er voor de diagnostiek en de behandeling van schimmelnagels sprake van een hiaat in de organisatie van de zorg.
Voetzorgverleners geven aan dat er allerlei maten en vormen van diagnostiek, verwijzing naar huisarts en adviezen in de voetzorgwereld zijn. We zijn ook tot de conclusie gekomen dat er enige diversiteit bestaat omdat er geen duidelijke zorgmodule bestaat.
Er is werk aan de winkel om een goed zorgpad voor deze zorg te maken. In mijn Facebook Live sessies geef ik de achtergrond over de oorzaken, het klinisch beeld, de diagnostiek en de behandelingen van onychomycose. De knelpunten zal ik inventariseren en uiteindelijk zullen we gezamenlijk tot een zorgpad komen dat we aan kunnen bieden aan het zorgveld.
Werk je in de zorg of in een huid-, haar- of nagelverzorgingsberoep en wil je meedoen aan deze live sessies: meld je dan aan
In deze module bevinden zich de video’s van de Facebook live sessies over onychomycose
- Video 1: Inleiding over onychomycose
- Video 2: Risicofactoren voor een onychomycose
- Video 3. Gradering van een onychomycose
- Video 4: Diagnostiek van een onychomycose
- Video 5: Differentiaal diagnose van een onychomycose
- Video 6. Prognostische factoren bij de behandeling van een onychomycose
- Video 7: Behandeling van een onychomycose
Hierbij de link van de hand-outs
Interviews met de landelijke en medische pers
In februari 2022 mocht ik voor de landelijke pers mijn visie over een zorgpad voor schimmelnagels geven. De NHG-standaard vermeldt dat huisartsen terecht terughoudend moeten zijn met medicatie en patiënten naar de pedicure kunnen verwijzen. Er is echter in het zorglandschap hiervoor helemaal niets geregeld!
Ook voor DOQ heb ik een interview mogen geven.
Samen met NvVP heb ik de handschoen opgepakt om een zorgpad onychomycose te maken. We hebben al als eerste wereldwijd het interdisciplinaire zorgpad voor de oncologisch voet. Het leek ons logisch het zorgpad voor schimmelnagels op te pakken. Ook dit bestaat nergens ter wereld.
Tot mijn grote vreugde zijn Stipezo, NMMV en inmiddels ook ProVoet aangesloten. Hoe mooi is dit!
Op het Zeeuwse huisartsen congres heb ik een presentatie gehouden over onychomycose en het ontbrekende zorgpad. Onze huisartsen staan open om een zorgpad te maken waarbij de diagnostiek en de behandeling van de “eenvoudige” onychomycose buiten hun omgaat en zij alleen in beeld komen als er echt noodzaak voor medicatie is. Dus geen werkdruk bij de huisarts om kweken door hun of via hun af te nemen!
Hoe ik een en ander zie heb ik verwoord in mijn blogs die wel openbaar op huidopleiding staan.
Over onychomycose heb ik 2 blogs geschreven.
Ik heb een liefde voor voeten. Deze liefde deel ik met de voetzorgverleners. In de medische wereld zijn er beduidend minder concurrenten. In richtlijnen lijkt het alsof je lichaam boven de enkel stopt.
Hetzelfde gebrek aan interesse merk ik ook als we kijken naar de kleine kwalen zoals we die zo eufemistisch noemen. Een van die kleine kwalen die toch groot verdriet geven zijn de schimmelnagels.
Een uitgebreide inventarisatie onder de pedicures leerde mij dat er allerlei behandelingen en adviezen in de voetzorgwereld zijn. We zijn ook tot de conclusie gekomen dat er enige diversiteit bestaat en dat er nog werk aan de winkel is om een goed zorgpad voor schimmelnagels te maken!
Voordrachten op congressen
Ik mag op het jubileum congres van Provoet over de boeiende wereld van de huid en de nagels praten en over schimmelnagels.
Een replay van deze voordracht komt ook in dit account
Mocht het congres nog niet voorbij zijn: meld je dan aan
Op de 20e Vakbeurs Pedicure & Beauty zal ik op zaterdag 29 en zondag 30 oktober 2022 een voordracht houden. Ook hiervan komt een repaly.
Mocht de vakbeurs nog niet voorbij zijn: meld je dan aan
Enquête
In tussentijd hebben we niet stil gezeten!
Samen met Alexandra-Maria Vingerhoets Noer zijn er enquêtes naar de pedicures en huisartsen gestuurd. Het is de bedoeling dit naar meer beroepsgroepen uit te breiden.
We hebben de enquêtes uitgebreid onderzocht en we hebben de resultaten in een webinar besproken
Hierbij de link van de webinar
Hierbij de link van de hand-outs:
De NHG-standaard dermatomycose
De NHG-Standaard Dermatomycosen is herzien. Een aantal zaken zijn verbeterd, maar er zijn ook een aantal hiaten.
Er zijn ook wel een aantal goede verbeteringen, er is meer duidelijkheid gekomen wat er moet gebeuren als er een wens tot medicamenteuze behandeling is. De informatie hieromtrent is heel duidelijk: medicamenteuze behandeling van onychomycosen is niet nodig, kost veel tijd en leidt bovendien niet altijd tot herstel. Als er toch een wens is om medicamenteus te behandelen, volg dan onderstaande adviezen op:
- behandel bij voorkeur met orale antimycotica
- overweeg bij patiënten met een uitgesproken behandelwens, die niet in aanmerking komen voor orale behandeling, miconazol nagellak
- laser- en lichttherapie worden afgeraden
Om meer duidelijkheid te creëren over contra-indicaties, interacties en bijwerkingen van orale antimycotica is een tabel toegevoegd aan de standaard.
Ook heeft thuisarts (een van de beste websites ter wereld zelfs!) een beregoede folder gemaakt
Podcast
De NHG heeft over dermatomycosen een nieuwe standaard gemaakt. Met enige regelmaat maken zij van hun nieuwe standaarden ook podcasts. Dit is altijd wel fijn omdat je dan ook de achtergrond van de tot standkoming mee krijgt.
https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/dermatomycosen
Meer wetenschappelijke achtergrond?
Lees dan mijn artikel uit 2018: Tinea unguium
Lees dan mijn artikel uit 2022: Onychomycose
Enid Philips
Duidelijk uitleg. Prima les.
anjasstoel
goedemiddag
op 15 juni 2024 heb ik de on line cursus schimmelinfecties gevolgd
nu wil ik graag de toets doen en de accreditatie punten aanvragen
dit lukt echter niet
ik krijg steeds de cursus van 2023 in beeld
kunt u dit voor mij oplossen
met vr groet
Anja Kuipers
061256992 procert 12778